Otthoni praktikák

Hogyan fogjak neki?

Egy profi sminkes láthatóan szebbé tudja varázsolni az arcot, mint ha az ember otthon állna neki. Ők nyilvánvalóan megtanulták, hogy az egyes arctípusokhoz, szemszínhez, arcformához stb. milyen színt válasszanak. Viszont azért elleshetünk tőlük néhány apró trükköt.

Arc

Mielőtt nekiállsz, minden esetben tisztítsd le és hidratáld az arcbőröd!

Az alapozónk mindig egyezzen meg a bőr színével. A legjobb az, ha a homlokunkon próbáljuk meg a mintákat és ha nem látjuk, hogy felkerült, akkor az a bőrszínűnkkel megegyezik. Divatmárkák lakossági termékcsaládjainál nem mindig lehet megtalálni a tökéletesen meggyező színt, mivel sokkal kisebb a színválaszték, mint a professzionális termékeknél. Ha nem boldogulunk kérjünk segítséget! A folyékony alapozókat kézzel vagy ecsettel, a krémes alapozókat ecsettel vagy nedves szivaccsal érdemes eloszlatni.

A pirosítót a legkönnyebben úgy vihetjük fel, ha belenevetünk a tükörbe. Azokra a részekre kell kerülnie, ahol az arc legjobban kidomborodik. Arra nagyon kell figyelni, hogy sose legyen túl erős vagy feltűnő. A legjobb, ha természetes színű pirosítót használunk és azt is csak halványan. Figyeljünk a felvitelnél, hogy a széleket elsatírozzuk, hogy ne 2 csík éktelenkedjen az arcunkon.

Szem

A hétköznapokban a szemet sem kell túl erősen kifesteni, mert egy szép arcot csak eltorzítja az erős smink és nem fogja megszépíteni azt. Pedig mi inkább szépíteni akarjuk. De azt is el kell mondani, hogy a nem megfelelően alkalmazott erős smink nagyban öregíti is az arcodat. 

A napi sminkelésnél mindig figyelembe kell venni, a szemünk, a hajunk és a bőrünk színét. No, meg az se árt ha a ruházatunkhoz is harmonizál a sminkünk. A munkás hétköznapokra érdemes kialakítani egy gyors előnyos, nem túl erős sminket, amihez a legegyszerűbb egy fekete vagy sötétszürke szemceruza, egy bézs és egy középbarna szemhéjpúder, amennyiben megoldható inkább matt változatban.

A szem spirálozásakor a spirált ne tömködjük meg, mert sokkal hamarabb becsomósodik és nem lesz szép a végeredmény. Mindig döntsük el, hogy mit akarunk elérni (dúsítás, hosszítás, göndörítés) és annak megfelelő spirált használjunk. Szerencsére már egyszerre több mindent tudó spirálok is kaphatóak. A hétköznapokban kerüljük a vízálló szempillaspirálokat, mert hosszú távon szárítják és törik a pillákat.

Száj

A száj sminkeléséhez 4 dolog kell: ajakápoló, ajakceruza, rúzs és ajakecset. Csak akkor alapozzuk le az ajkakat, ha meg akarjuk változtatni a formáját.

Az ajakápoló még a sminkelés elkezdésekor kerüljön az ajkakra, hogy mire a rúzsozáshoz érünk, kifejtse a hatását! A ceruzával rajzoljuk meg a kontúrt, itt tudjuk javítani az asszimetrikus részleteket. Mindig középről kezd a kontúrozást, hogy ne csússz el! Jó, ha a ceruza egy árnyalattal sötétebb, mint a rúzs. Ügyesebbek egyből a rúzzsal színezhetik az ajkukat, de csak abban az esetben, ha ez saját-külön bejáratú rúzs! (Bugyit se adunk kölcsön!) Precízebb megoldás, ha az ecsetre felveszünk egy keveset a rúzsból és így visszük fel az ajkakra a színt a száj közepétől a sarkok felé haladva. Vannak olyan alkalmak is, mikor elegendõ csak a szájfény, de ha határozottabb árnyalatú rúzst kenünk az ajkunkra, akkor is kenhetünk rá szájfényt!


 Gyorsan és egyszerűen

A mindennapokban feleslege a túl élénk és extravagáns smink és sok munkahelyen nem is nézik jó szemmel. Ugyanakkor, ha mégis szeretnénk kiemelni az előnyes oldalunkat, akkor érdemes azt természetesen tenni. Egy leheletnyi smink elég lehet ahhoz, hogy feldobjuk az egész napunkat. A sminkelés pedig nem egy ördögi mutatvány, miután kitapasztaltuk, hogy mi az, ami jól áll. De mi a természetes smink receptje?

Amit be kell szereznünk:

  • korrektorok
  • alapozók
  • természetes árnyalatú szemhéjpúderek (barnák, bézsek, szürkék)
  • szemceruza
  • arcpirosító
  • szempillaspirál
  • szájfény

Lépések egy egyszerű mindennapi sminkhez:

Arctisztítás - a jó smink alapja a hidratált bőr

Arcápolás - kend be az arcod a bőrtípusodnak megfelelő krémmel és hagyd, hogy kicsit beszívódjon.

Korrigálás és alapozás - A bőrszínednél világosabb korrektorral tüntesd el a szem alatti karikákat. Figyelj arra, hogy ne kerüljön sok a bőrödre, mert ellenkező hatást fejthet ki: kiemeli az apró ráncokat. Az alapozó mindig egyezzen meg a bőröd színével és ha kell púderrel fixáld és mattítsd.

Szemek hangsúlyozása - Felső szemhéjadnál a szempillák tövét húzd ki a szemceruzával. Nem baj, ha vonal nem lesz, szép, csak legyen a pillatőben, mert úgyis el kell satírozni egy fültisztító pálca vagy ecset segítségével. Ezt az alsó szempillatőnél is megteheted, csak ne legyen túl erős!

Vidd fel a szemhéjpúdert: belülre a világosabbat és kifelé sötétedhetnek. Figyelj arra, hogy szépen összesatírozd a színeket és ne legyen széle a satírnak. Ne legyen túl erős a sminked nappalra, arra, hogy kiéld a színek iránti vágyad, ott van az esti kiruccanás.

Szempillák spirálozása - Figyelj arra, hogy a szempillaspirálod ne legyen csomós és ne tegyél fel sokat, mert annyi a finom nappali sminknek! Ha mégis összeragadnak a szálak, szempillafésűvel szét tudod őket választani.

Pír - A járomcsontodra egy nagy ecsettel vigyél fel egy kis arcpirosítót. Ne vidd túlzásba, mert a sok festék természetellenes hatást kelt.

Ajkak - És most kerüljön a szádra a szájfény, mely megszépíti a mosolyodat. Ha nagyon „csámpásak” az ajkaid egy a szádhoz illő színű kontúrceruzával kijavíthatod a hibákat.

Ez a visszafogott smink biztosan téged is csinossá, üdévé tesz, ezért ne lepődj meg, ha sok szem szegeződik rád majd az utcán.

 


  A "szépítő alvás"

Rengeteg “csodahozó” kencét, krémeket, testápolókat, ránctalanítót kenünk nap, mint nap a bőrünkre, hogy hibátlan, puha és feszes maradjon. Pedig lehet, hogy csak a rendszeres és megfelelő alvás is elegendő lenne ahhoz, hogy bőrünk megfelelően regenerálódhasson, így megjelenése tökéletes legyen.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az alvás során nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is nagyon fontos. Biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket az alváshoz, hogy az ne csak hosszú, de pihentető legyen. És kötelezzük magunkat arra is, hogy naponta 7-9 órát aludjunk. Ez persze nem egyszerű a folytonos rohanás miatt, mivel vagy nincs elég időnk vagy rosszul alszunk.

Néhány tipp a lefekvéshez

A nagymértékű koffeinfogyasztás vagy elvonás gátolhatja az elalvást, így érdemes végiggondolni, hogy napközben mennyit kávézunk vagy teázunk. Ha szükséges, akkor csökkentsük a mennyiséget.

A lefekvés előtti cigaretta összezavarja az alvás normális ritmusát, így azt már mindenképpen hagyjuk el. Ám ha éppen leszokóban vagyunk, azon se csodálkozzunk, ha átmeneti alvászavarokat tapasztalunk.

Az alkoholtól ugyan jobban alszunk, de a túl sok mennyiség az éjjeli pihenésünket többszöri ébredéssel zavarhatja meg.

Vegyünk meleg, nyugtató fürdőt lefekvés előtt!

A mozgás is segíthet, de vigyázzunk, mert a túl intenzív gyakorlatok lefekvés előtt éppen az ellenkezőjét fogják kiváltani belőlünk, hiszen az energiatöbblettől nem fogunk tudni elaludni.

Elalvás előtt, mindig szabadítsuk meg az arcunkat mindenféle smink maradékától és használjuk ápolókrémet a regenerálódás segítésére!

A regenerálódási folyamat

A bőr anyagcseréje éppen éjjel éri el a maximumot, hiszen alvás közben az anyagcsere lelassul, a test hőmérséklete csökken, ezáltal épülnek és regenerálódnak a sejtek.

„Egy vizsgálat megállapította, hogy miközben alszunk a sejtosztódás mértéke a bőrben és a vérben 200-300 százalékkal növekszik és éjjel egy órakor éri el a tetőpontját. Ez ébrenléti időszakban nem történhet meg, mert a szükséges energiát a szervezet másra használja”- állítja Ricki Ostrov.

Az alvás és a bőr egészsége közötti összefüggésre rájöttek a kozmetika cégek is, ezáltal dobva piacra egy sor éjszakai krémet, amelyek a regenerálódásban segíthetnek. Tehát ha megtaláljuk a számunkra megfelelő éjszaki arckrémet, azzal sokat segíthetünk bőrünknek. 

 


 

 

 

 

You are here: Home Smink praktikák otthon - sminktanfolyam