Sminktippek

  ARCFORMÁK

Minden kornak megvolt a maga szépség ideálja pl. a Trubadúrok a „szív” lakú arcot énekelték tökéletesen szépnek. A nők különböző trükkökkel próbálták az adott arcformához idomítani a sajátjukat. Véleményem szerint minden arcformának megvan a saját szépsége, ha ügyesen játszunk a színekkel.

A mai kor ideálja az ovális arcforma, bár újabban egyre gyakrabban látom, hogy a divatszakma a kicsit szögletesebb arcokban is megleli a szépet.

Az arcformákat 7 típusba soroljuk:

1. Ovális: A homlok vonala enyhén szélesebb az áll vonalánál, az arc egyensúlya tökéletes. Tulajdonképpen csak kicsit kisminkeljük és készen is vagyunk.

2. Kör: A teljes arc, az állkapocs, a hajnövekedés kör alakú vonala adja ezt a hatást, amit megtörhetünk egy frufruval, a pirosító megfelelő használatával és egy kis árnyékoló szín felvitelével az állkapocsnál.

3: Négyzet: Rövid arc jellemzi, a hajnövekedés egyenes vonal, a típus homloka széles, állkapcsa szögletes. Itt a széles homlokot érdemes pirosítóval megtörni (hogy elvegyük a túl nagy felület hatását.), illetve az állkapocs kiugró részénél kell hasonlóan eljárni.

4: Téglalap: Rendszerint hosszú, szűk, igen szögletes arc jellemzi, gyakran hosszú orral. Érdemes a pirosítót az arccsont alatt kb. 45°-ban behúzni és a szemet vagy a szájat hangsúlyozni, hogy elvonjuk a figyelmet az orráról.

5: Háromszög: A hajnövekedés vonala szabálytalan, széles állkapocs, keskeny arccsont és beesett szemek jellemzik. Itt a homlokot kell szélesíteni (világosítani) és az állkapocs vonalát szűkíteni. A pirosító minél világosabb, annál jobban tudjuk az arccsontot kiemelni.

6: Fordított háromszög (szív): Széles homlok, beesett szem, keskeny állkapocs és magas arccsont jellemző rá. A homlokot érdemes beárnyékolni, az arccsontot (csak) kicsi pirosítóval mérsékelni. Az állkapocsnál csak, ha nagyon keskeny, folyamodjunk változtatáshoz.

7: Romboid (gyémánt): Jellemzői a keskeny homlok, a magas kiugró arccsont és a keskeny, (gyakran) beeső áll. A homlokot érdemes szélesíteni és a szemekre vinni a hangsúlyt illetve a haj fazonjával tudjuk „takarni” az állformát.

Ne feledjétek, hogy nem minden esetben egyértelmű, hogy milyen formával álltok szemben. Igyekezzetek látni a pályán és használni a józan eszeteket.


A SZEMÖLDÖK 

A szemöldök a szemrész szerves „tartozéka”.

Módosításával elérhető a szem nagyítása vagy kisebbítése, örömteli vagy komor kifejezést adhatunk vele az arcnak.

Éppen ezért a szemöldök formázásánál és sminkelésénél feltétlenül figyelembe kell venni nem csupán a haj színét, a szem és az arc formáját, hanem a homlok és az arccsontok magasságát és szélességét is.

A szemöldökök kifejező és fontos szerepét csak akkor vesszük észre, ha valakinél olyan halvány, hogy szinte nem is látszik, először nem értjük, hogy mi olyan furcsa benne. A szemöldök hiánya lehet természetes és művi is, és az arc felépítésétől függően kelthet éteri vagy félelmetes hatást.

A szemöldök formázásával is érhetünk el különféle karakterbeli változásokat. A korrigáláshoz, formaváltoztatáshoz és a színezéshez használt anyagok és technikák megválasztása már magában hordozza, merre felé indulunk el.

Színezése történhet:  - szemöldök ceruzával

                                                        - szemöldök vagy szemhéj porral

                                                        - (száraz) tussal

                                                        - spirállal

Színezés előtt érdemes formára fésülni a szemöldököt.

Szemöldök ceruza használata: a szemöldök ceruza textúrája keményebb, mint a szem és szájceruzáké. Érdemes minél hegyesebb ceruzát használni, hisz ha nem akarjuk az egész szemöldököt áthúzni csak a hiányát pótolni, akkor azt ilyen módon precízebben tudjuk megtenni. Ezt a módszert „szálazásnak” is szoktuk nevezni.

Szemöldök porral történő formázás: A port használjuk szárazon, ekkor csak a szőrszálakat színezzük. Nem festjük meg a bőrt, ezáltal lágy marad a vonal és ez által az arc.

Nedvesen már keményebb lesz a szemöldök és jobban befolyásolja az arc kifejezését.

Száraz tus használatánál ugyanez elmondható, mint a nedves por használatánál, abban különbözve, hogy az még intenzívebb lesz. Hétköznapi alkalmazásra talán túlságosan is éles és szabályos vonalat lehet vele húzni.

Spirállal is megoldható a festés, ez esetben inkább a szín korrekciója, esetleg a nagyon világos színű szemöldök természetes hatású erősítése történik. A technikát vigyázva alkalmazzuk, hogy a bőrhöz ne érjünk, mert akkor maszatosnak fog tűnni a munkák.

A szemöldök formája nagy hatással van az arc kifejezésére.

A nagyon karakteres, szögletes vonásokat egy íveltebb formával lágyíthatjuk, míg a nagyon kerek arc gömbölydedségét megtörhetjük egy „háztető-forma” szemöldökkel”.

Az arc kerekségét a vastag és nagyon lehajló vonallal lehet kihangsúlyozni.

A széles arcot ellenkezőleg, a nem túlságosan vastag vonallal lehet leszűkíteni úgy, hogy a külső harmadban lassan megemeljük.

A hosszú arcot bizonyos mértékig vastag, azonban könnyen lehajló ívvel lehet kiegyenlíteni.

Nincs harmónia az arcon, ha keskeny ajkak nagyon széles szemöldökkel párosulnak és rosszul hat a lefelé hajló vonalú szemöldök is.

Ezekkel a példákkal arra szerettem volna rámutatni, hogy mielőtt megrajzoljátok a szemöldököt, mindig nézzétek meg milyen formájú szemöldök harmonizálna az arccal.

Bártan kövessétek az aktuális divatot, de sose erőltessetek az arcra olyan formát, ami azt nem a legelőnyösebb formájában mutatja.


A SZEM I.

„A szem a lélek tükre”, tartja a mondás, ami bizony így is van! Éppen ezért fontos, hogy megfelelő módon fessük. Ne vegyük el a tekintet kifejező erejét.

A szem a legfontosabb kifejező tényező az arcon. Igen erőteljesen megváltozik különböző érzelmi megnyilvánulások során (pl. harag, vidámság, sírás).

A szem szivárványhártyája, mely a pigmenteket tartalmazza, adja a szem különböző színeit, mely a pigment sejtek mennyiségétől függ. Minél több a pigment a szivárványhártyában, a szem annál sötétebb. A szem színe rendszerint a bőr és a hajzat pigmentációjától függ és elsősorban az embercsoport határozza meg. A világos hajú (nordikus) embercsoport Észak Európában rendszerint kékszemű, ezzel szemben a Földközi-tenger környékén megszokott a sötét szem és hajzat. (Kivétel erősíti a szabályt!)

Fontos, hogy az adott személy karakterét megőrizzük, de mégis”csinosítsunk” rajta, amennyire csak lehetséges. Amikor a vendég bejön a szalonba, hogy kisminkeljük, jó ha a tarsolyunkban van az a tudás, hogy az ő szemformáját nézve a lehető legtökéletesebb eredmény eléréséhez, hogyan is kell sminkelni.

Alapvető szemszínek: kék, szürke, zöld, barna, fekete.

Nemcsak a szemszínek különbözőek, hanem az elhelyezkedésük az arcban is. Találkozhatunk közel ülő szemekkel, amiket érdemes úgy festeni, hogy távolítsuk egymástól. Ezt világos színek segítségével érhetjük el, amit a belső szemzugtól indulva kifelé (a fül felé) viszünk úgy, hogy a külső szemzughoz érve folyamatosan sötétedik.

A távol ülő szemeket megpróbáljuk közelíteni egymáshoz. Lehet úgy is, hogy belülre kerül a sötét szín és kifelé világosodik, de ezt precízen kell megtalálni, hogy mit hova tesz az ember, mert ha rosszul használod, akkor akár öregítheted is a vendéget. Javaslatom, hogy a mélyítő vonallal játssz inkább!

A mélyen ülő szemnél a világos színek a szem mozgó részére (szemhéj) visszük fel, hiszen ezzel nagyítani tudjuk. A kiurgó részre (pl. szemöldökcsont) pedig sötét árnyalatot használunk, mert így azt egy kicsit beljebb „nyomjuk”.

A kiugró (dülledt) szemre pont fordítva dolgozunk: a mozgó részre (szemhéj) sötét szín, mert ezzel beljebb toljuk, a mozgó rész fölé pedig világos színt használjunk, mert azzal kiemeljük.

Tehát a „fény és árnyék ellentét” módszerével tudunk egy kicsit „szobrászkodni” az arcon. Fontos, hogy minden esetben az egyén adottságainak megfelelően használjuk a módszert és ne próbáljunk sablont húzni a vendégek arcára.

Jó gyakorlást mindenkinek!


A SZEM II:

Beszélgetés közben szeretünk a másik ember szemébe nézni, hogy lássuk a reakcióit, a pillantásának rezdüléseit. Mindem szemszínnek (barna, kék, zöld, szürke, fekete) árnyalatai vannak (mélyebb, világosabb), éppen ezért fontos a megfelelő színek használata a szemfestésnél.

Vannak bevett szokások. Biztosan ti is sokszor halljátok a vendégektől, hogy: „Nekem csak a barnás színek állnak jól, mert barna szemem van!”. De ugyanígy halljátok a kék illetve a zöld szeműt is, amint azt bizonygatja, hogy csak a kék vagy a zöld szín a megfelelő. De az is igen gyakori, hogy a melléfogások miatt bátortalanabbul az ember már csak a biztonság kedvéért megmarad a jól bevált finom, visszafogott természetes árnyalatoknál.

Sok esetben ez helytálló is tud lenni, de mint szakembereknek, tisztában kell lennünk azzal, hogy a különböző szemszíneket mivel tudjuk a nekünk tetsző irányba befolyásolni, világosítani, sötétíteni, kiemelni vagy éppen az ellenkezője: fátyolossá tenni.

A továbbiakban a megszokottakat szeretném egy kicsit „tisztába tenni” és szeretném ezeket a konvenciókat egy kicsit feszegetni.

Barna szem: Természetesen semmi baj nincs a barna szemhéj színekkel, hiszen ha szépen dolgoztunk, akkor nagyon szép tud lenni. Arra szeretnék rávilágítani, hogy ha világosabb és élénkebb színeket használunk, akkor a szemnek nem csak a színét, hanem az árnyalatát is láthatjuk (olvadt csoki, meleg barna, őzbarna). Például egy melegebb tónusú barnával a tekintetet is lágyabbá tehetjük, míg egy hideg színel (legyen az a barna egy szürkésebb árnyalata vagy éppen kék) decensebb megjelenést kölcsönözhetünk vendégünknek.

Zöld szem: Nem azt mondom, hogy nem szabad rá zöld árnyalatokat használni, csak magában a zöld szín elviszi a tekintetet, szinte elmosódik a szem körvonala. Viszont egy fekete vagy szürke kontúr-alapra felfestve a színeket már szépen kiemelhetjük a szem formáját és gyönyörűen megáll a helyén az arcon. Előszeretettel használom a zöld szemhez a lila színt, de ezt is fekete vagy szürke alappal érdemes kombinálni. Bizonyos zöld szemű hölgyeknél érzelmi hatásokra vagy akár kimerültség hatására hajlamos az írisz inkább a sárga felé hajlani, ilyenkor átlophatunk pár melegebb árnyalatot a barackos-rózsás színek közül.

Kék szem: Gyakran találkozom kék szeműeknél azzal, hogy alul-belül fekete szemceruzával húzzák ki a szemüket és ezen túl semmi mást nem tesznek föl a szemre. Ezt is a kerülendő dolgok listájára javasolnám feltenni, mert szűkíti a szemet és szúróssá, mogorvává teszi a tekintetet. Ha kék árnyalatokat szeretnénk használni, itt is érvényes a szürke vagy a fekete alap. Ha mégis ragaszkodunk a feketéhez, mivel attól a világos szem színe hangsúlyosabbá válik, a fekete körsatírral (füstös smink) nem nyúlhatunk mellé.

Tehát, ne féljünk kitörni a megszokottból és akár komplementer színeket alkalmazni a szem festése során, ezek minden esetben élénkítik a szem színét, de egy szén sárga vagy arany szín használatával is lehet szépen világosítani az árnyalatokon főleg sötét szemek esetén.

De továbbra se feledjük, hogy a színek kiválasztása és hogy mi áll jól a vendégünknek, nem csak a smink viselőjének a szeme színén múlik, hanem igen meghatározó a személyiség és a habitus is. Például egy visszafogott, megfontolt hölgynek is jól állhatnak az élénk színek, ha megfelelő alkalomra és mennyiségben adagoljuk.


 AJKAK

Az ajkak festése mára már a nők privilégiuma lett. A történelem folyamán egyes népcsoportoknál a férfiak is festették az ajkukat. De ez már a múlté!

A száj festése mindig az adott kor és a divat hatására változott és változik folyamatosan. A divat nem csak a rúzsok színét határozza meg, hanem a különböző szájformákat is. Gondoljunk csak a 20-as évek cseresznyeajkaira vagy Marilyn Monroe tüzes vörös rúzsára. Minden adott időszaknak és trendnek megfelelően, a nők és a sminkesek, megpróbáljuk a kor ízlésének megfelelően megrajzolni, átformálni ajkainkat, ami nem minden esetben volt csinos és ésszerű!

Mint a hajnál is, kevés hölgy van, aki elégedett azzal, amivel született. Akinek széles ajkai vannak, keskenyebbet szeretne. A keskeny szájjal bírók pedig nagyítani szeretnék ajkaikat. A húsos ajkak tulajdonosairól, gondolhatnánk, hogy talán elégedettetek, de találkoztam már olyan esettel, hogy kicsinyíteni szerette volna ajkai méretét.

Tehát a mi feladatunk a kívánságokat teljesíteni. …természetesen a jó ízlés határain belül.

Mivel ritka a szimmetrikus arc ez a szájon is nyomon követhető. Nagyon kevés a tökéletes száj ezért szinte mindig át kell rajzolnunk, korrigálnunk kell, hogy egyforma legyen.

Lehet, hogy ránézésre jó és egyformák az ajkak, de ha körberajzoljuk, akkor kiderül a „turpisság”, ezért érdemes alaposan megnézni és csak utána megrajzolni a vendégünk száját.

Ezt megtehetjük ajakkontúr ceruzával vagy egy nem túl széles, de éles ecsettel. Így szép vékony kontúrt tudunk húzni. Fontos, hogy a kontúr színe egy árnyalattal legyen sötétebb a rúzs színénél, mert így sokkal mutatósabb lesz a kész mű. A kontúr belső vonalát érdemes elsatírozni az ajkak közepe felé, hogy a rúzs felkenése után szép átmenetet tudjunk képezni. A rúzs az ajkak közepétől két oldalra kifelé vigyük fel kerekített ecsettel, így lesz jó az összhatás. Figyeljünk rá, hogy a kontúrceruzán nem vigyük túl a rúzst vagy a szájfényt, mert akkor elkenődhet, elfolyhat a beszéd hatására.

Nem csak a kontúrozással lehet formálni az ajkakat. Egy jól megválasztott rúzs szín elegánssá vagy fiatalabbá teheti az arcot. Figyeljünk arra, hogy nagyon fiatal lányoknál ne alkalmazzunk sötét, erőteljes színeket, mert az leöregítheti őket, ilyenkor a színezett szájfénnyel és ajakbalzsamok javasoltak. Ellenben érettebb vendégeknél a sötétebb rúzsok kimondottan előnyössé válnak, számukra a nagyon fényes vagy csillogó szájfények kerülendők.

Figyeljünk arra, hogy ne akarjunk túl nagyot változtatni az ajkakon! Ha természetellenesen nagyra húzzuk az ajkakat vagy éppen túlságosan lekicsinyítjük felboríthatjuk az arc egyensúlyát. A nagyon peremes ajkú hölgyek szájánál ne is próbálkozzunk a túlhúzással!

 

 

 

You are here: Home Sminktippek