Tisztázzuk! - GYIK

 Ezen "fül" alatt a szakmában található anomáliákat kívánjuk tisztába tenni. Ezek nem minden esetben rosszak, vagy hibák, csupán a szóhasználat más és ezért félreértésekre adhat okot, ha mondjuk a vendég vagy a megrendelő más kifejezéssel írná le a kívánságait. Az egymás mellett elbeszélés miatt itt gyakori hibákat és félreértéseket fogunk áttárgyalni.

 


 

Különböző típusú sminkek és erősségük

 

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy a vendég nem volt elégedett azzal, ahogy a legjobb tudásotok szerint kifestettétek őt. A végén kiderült, hogy nem a sminkkel és a technikai tudásotokkal volt baj, hanem ő nem erre gondolt!

 

Az évek során érdekes meghatározásokkal találkoztam a sminkek megnevezése szempontjából. Például egyszer az egyik megbízó natúr sminket kért. Én ezt megcsináltam, mire ő megkérdezte, hogy miért nem sminkelem már tovább a modellt?!... Alig van rajta szín! Megkértem, hogy akkor pontosítsunk egy kicsit, hogy mit is jelent neki a natúr smink. Kiderült, hogy füstös sminkre gondolt, és azért natúr, mert csak fekete színt viszünk fel a modellre. Ebből az esetből okulva gondoltam, hogy megosztom veletek az alapvető sminktípusok formáját.

 

Natúr smink: A természetes szépség kiemelése. Ez azt jelenti, hogy nem változtatok meg semmit a modellen, csak kiveszem az árnyékokat, eltűntetem a bőrhibákat és lealapozom az egyenletes bőrszín elérése érdekében. Nagyon finom és visszafogott, természetes színeket használok a szemhéjon és pirosításnak is rendkívül természetes színt választok. Mindenből nagyon visszafogottan dolgozom, csak hogy az arcot plasztikussá tegyem. A célom az, hogy a szemlélők elhiggyék, vannak olyan nők, akik ennyire szépek, például amikor kijönnek a zuhany alól.

 

Nappali smink: Ebben az esetben is még finoman érdemes dolgozni, főleg matt színekkel, de már sokkal inkább az egyéniséghez igazítsuk a sminket. Figyelembe kell vennünk a hajszínt, szemszínt és a ruházatot. Nem kötelező a ruhával egyező színt felvinni, de arra ügyelni kell, hogy harmonikus legyen a megjelenés. Nappali sminknél már erős befolyásoló tényező az aktuális divat, mind formában, technikában, mind színekben.

 

Esti smink: Itt is figyeljünk a haj-szem és a ruha színére, sőt a világításra is. (pl. ha tudjuk, hogy a vendég egy gyertyafényes vacsorára megy, nem használjuk ugyanazokat a színeket, mintha egy erős hideg fénnyel megvilágított galéria megnyitóra hivatalos). Esti illetve alkalmi sminkeknél már érdemes fényes színeket alkalmazni, akár 2 (vagy több) különböző árnyalatot is összesatírozhatunk. Kezdésnek általában (de nem minden esetben) fekete vagy barna ceruzával érdemes körbehúzni a szemeket, picit elsatírozni és erre az alapra rádolgozni a szemhéjpúderekkel, pigmentekkel, mert így nem „csúszik” el a tekintet. A csillámok felvitele még szebbé teszi a sminket.

 

Minden vendég más és más, akár habitusra, akár kinézetre. Arra szeretnék rávilágítani, hogy a sminkeknél használt színeket nem grammra mérjük. Lehetséges, hogy ami egyik vendégen nappali erősségű festés, az a másikon már bőven estinek felel meg. Itt jön jól az emberismeret és az ha ezeket a szinteket elsajátítjátok, és ennek megfelelően alakítjátok ki a szolgáltatásaitokat, kisebb eséllyel fogtok a fenti példához hasonló helyzetbe kerülni.

 

Mindig beszéljétek meg a vendéggel, hogy mi az elképzelése, hol fogja viselni a sminket és, hogy számára mit is jelent egy-egy smink megnevezése, mivel szakmán kívüliek gyakran fél információk alapján alakítják ki saját megnevezéseiket. Ha előre tisztázzátok ezeket, sokkal könnyebb a dolgotok lesz!

 

Minden esetben győződjünk meg róla, hogy a natúr smink, nem füstös! J

 


 

 

 

You are here: Home Smink tanfolyam - GYIK